3 idéer til at skabe hyggelige rum i haven – fulde af frisk luft

Haven skal være et fristed, hvor du kan slappe af og nyde tilværelse. Ved at skabe små rum, hvor du kan fordybe dig, får du mere ud af haven. Se her, hvordan du gør.

Er der et sted, hvor du slapper mere af end i din have? Haven er en oase, hvor man kan gemme sig og fordybe sig i egne tanker. Det er et frodigt frirum, hvor der er ro og fred – og hvor du kan nyde naturen lige uden for din stue.

Herunder får du 3 forslag til, hvordan du kan få mere ud af din have ved at skabe små rum med plads til fordybning. Det kræver ikke så meget, og du kan gøre det, selvom du har en lille have.

Det er hyggeligt at gå i haven sammen. Særligt er det en skøn familieaktivitet, som er rigtig sund for de små. Udover hyggen lærer børn også en masse nye spændende ting om naturen og hvordan man kan være sammen uden en iPad. Sæt derfor tid af til, at være sammen i haven og i nuet.
Det er hyggeligt at gå i haven sammen. Særligt er det en skøn familieaktivitet, som er rigtig sund for de små.
Udover hyggen lærer børn også en masse nye spændende ting om naturen
og hvordan man kan være sammen uden en iPad.
Sæt derfor tid af til, at være sammen i haven og i nuet.

Højbede

Et højbed er en god løsning, hvis du ikke har plads til en decideret køkkenhaven, hvor du kan plante grøntsager, frugter og planter. Her kan du virkelig slappe af og fordybe dig i noget du holder af. Og så er det super CO2-venligt, at dyrke sine egne grøntsager, så du gør faktisk miljøet en tjeneste med et godt højbed.

Du kan med fordel anlægge et højbed med espalier, som der kan gro tomatplanter, ærter og andre slyngplanter op af. Det vil skabe ro i haven, og hvis du placerer den væk fra terrassen, kan du stille et havebord med havestole derover også, så du kan nyde tilværelsen, imens du beskuer dine planter.

Frugt er ikke kun godt for dets vitaminer og den friske mæthedsfornemmelse du får når du spiser det. Frugt er også en kilde til næringsrigt rent vand, med langt flere vitaminer og mineraler end kemisk renset vand. Så det er bare frem med juiceren.
Frugt er ikke kun godt for dets vitaminer og den friske mæthedsfornemmelse du får når du spiser det.
Frugt er også en kilde til næringsrigt rent vand, med langt flere vitaminer
og mineraler end kemisk renset vand. Så det er bare frem med juiceren.

Buske og planter

Med buske og planter har du mulighed for at skabe afskærmning – samtidig med, at du får flot udsmykning og natur lige uden for døren. Det er oplagt, hvis du har en stor have, men hvis din have ikke fylder det helt store areal, kan du bruge dem til afskærmning, så du kan lave små rum, der gør din have ekstra hyggelig.

Har du brug for inspiration til, hvordan du bedst muligt anvender den plads, du har i haven, kan du med fordel bruge Instagram eller Pinterest, der er fyldt til randen med flotte billeder, du kan lade dig inspirere af.

Husk at du altid skal vande dine planter og eventuelt græs om eftermiddagen. På den måde har de god lang tid til at suge ernæringen til sig inden morgendagen, hvor solen står højt på himlen og damper vandet vær. Det er CO2-venligt og godt for vandregningen ovenikøbet.
Husk at du altid skal vande dine planter og eventuelt græs om eftermiddagen.
På den måde har de god lang tid til at suge ernæringen til sig inden morgendagen,
hvor solen står højt på himlen og damper vandet vær.
Det er CO2-venligt og godt for vandregningen ovenikøbet.

Lav et bålsted

Et bålsted i haven er noget, personer i alle aldre kan blive enige om, er hyggeligt. Du kan lave et bålsted på mange måder, men hvis du vil have et traditionelt bålsted med sten omkring, kræver det, at du læser op på den gældende lovgivning på området.

Der er nemlig regler for, hvor langt væk bålstedet skal placeres fra både hæk og husmur, så hvis du har en lille have, kan du i visse tilfælde ikke anlægge et bålsted. Her er det praktisk i stedet at gøre brug af et bålfad, hvori du kan lave bål, præcis hvor du vil.

Et bålfad er både et smukkere og alternativ til et hul i haven og et mindre skadeligt alternativ. Bålfadet sikrer, at børnene ikke løber over gløderne på bare fødder og at der ikke går ild i tørt græs mm. Alt i alt en flot løsning i enhver have.
Et bålfad er både et smukkere og alternativ til et hul i haven og et mindre skadeligt alternativ.
Bålfadet sikrer, at børnene ikke løber over gløderne på bare fødder og at der ikke går ild i tørt græs mm.
Alt i alt en flot løsning i enhver have.

Uanset, hvilken løsning du vælger, kan du være sikker på, at et bålsted i haven vil være anledning til en lang række hyggelige aftener for dig og din familie. 

Samtidig kan I bruge bålstedet aktivt, når der skal laves mad over bål – eller hvis I skal have lækre pandekager eller popcorn til dessert. Alt smager bare bedre, når det er tilberedt over åben ild.