Du kan være med til at redde kloden, hvis du dropper kødet. Du behøver ikke at blive vegetar, men blot erstatte et par af dine ugentlige måltider med et grønnere alternativ. Se her, hvordan du laver retter vegetarretter, der smager lige så godt.
Det er i dén grad kommer på mode at droppe kødet. Der er flere og flere, der bliver vegetarer, ligesom der er flere, der dropper kødet i enkelte måltider. Det er der god grund til, for du kan være med til at skabe en grønnere klode, hvis du dropper kødet bare én gang om ugen.
Det bedste af det hele er, at det ikke behøver at smage dårligere, bare fordi der ikke er kød i. Hvis du krydrer maden ordentligt og vælger de rigtige råvarer, kan du lave retter, der smager mindst lige så godt som den version med kød. Her får du en række gode råd til, hvordan du tilbereder velsmagende måltider uden kød.
Brug masser af krydderier
Det er en god idé at krydre maden meget, hvis du ikke vil bruge kød. Det kan ofte få retten til at smage af meget mere, hvis du bruger de helt rigtige krydderier. Du kan få krydderier her: https://www.spicebyspice.dk/. Hvis du køber en masse forskellige krydderier, du måske ikke på forhånd har hørt om, kan du lave velsmagende retter uden kød, men som smager mindst lige så godt.
Vælg grøntsager med bid
En af de ting, man savner, når der ikke er kød i retterne, er det bid, der er i kød. Det kan derfor være en fordel at vælge grøntsager, der er bid i, som minder om kød. Det kan eksempelvis være svampe, som egner sig perfekt til retter uden kød – ikke mindst fordi deres konsistens kan minde en smule om kød.
Samtidig er svampe gode til at optage smag, hvorfor du kan få en særdeles velsmagende ret, hvor svampene udgør essensen af smagsoplevelsen. Du kan samtidig tilberede grøntsager på mange forskellige måder, som giver dem en konsistens, der minder om kød.
Brug et plantebaseret alternativ
Der findes masser af alternativer til kød. Du kan eksempelvis vælge et plantebaseret alternativ, som produceres i store mængder. Det er ikke længere et alternativ, som du skal i specialbutikker for at få fingrene i – i de fleste supermarkeder, ligger plantebaseret ‘kød’ i kølediskene, hvor du finder hakket oksekød, kyllingefileter og alt det andet, du plejer at bruge som hovedingrediens i dine retter.
Antallet af flexitarer stiger markant
Hvis du er flexitar, betyder det, at du en gang imellem spiser kød, men at du har mange dage, hvor du ikke spiser kød. Det betyder, at du har taget et aktivt valg om at reducere dit kødforbrug, så du udelukkende indtager det i små mængder, når du har lyst til det eller skal have en smule mere luksus.
Der er altså stor forskel på at være veganer eller vegetar og at være flexitar, fordi det som flexitar er tilladt at spise kød. Samtidig stiger antallet af flexitarer. Faktisk har en undersøgelse foretaget af Coop Analyse i 2018 vist, at mere end halvdelen af danskerne ønsker at spise mindre kød.