Tag på oplevelse i naturen med alle dine sanser og mærk godt efter, der hvor den kan høres, duftes, føles, smages, og opleves helt ind i sindet. 

At gå på opdagelse med alle sine sanser, skaber rum for læring og udvikling. Særligt hos børn, men også for voksne. Det er det vi kommer fra. Vi møder verden med vores sanser som nyfødte, som netop er dem der er med til at danne os.  

Mærk alle dine 7 sanser i naturen

Naturen kan give dig og dit barn en autentisk oplevelse, hvor alle 7 sanser stimuleres, hvilket kan være svært at finde et andet sted. Naturen kan noget som sportshallen, skolenbænken, arbejdet, tv’et og så videre ikke kan. 

Har du ikke mulighed for at tage på tur i naturen særlig tit, kan du ved hjælp af sansestimulerende redskaber fra Multicare styrke dine og dine børns sanser.

Inspiration til sansestimulerende oplevelser i naturen

Det er en god idé at udvælge et sted, som du og dit barn besøger flere gange, på forskellige årstider, hvor i skiftevis har fokus på de forskellige sanser. Gå på opdagelse i naturen og benyt alle 7 sanser. 

Oplevelser for synet

Synet bruger vi til at orientere os med, så hvorfor ikke tage på en skattejagt i det fri med fokus på synssansen. Her kan I gå på jagt efter blomsterfarve, svampe, forskellige blade og så videre. 

Oplevelser for følesansen

Følesansen en af vore primære sanser, som vi bruger dagligt til at mærke berøring, smerte, kulde, varme og meget mere. Vi bruger særligt hænder og fødder til dette, så hvis du ønsker at gå på opdagelse med følesansen, kan du med fordel gå en tur i skoven i bare tæer eller mærke træernes forskellige bark med dine hænder. 

Oplevelser for hørelsen

Prøv at lukke øjnene, mens du lægger dig i skovbunden, på græsset eller i sandet. Lyt til naturen omkring dig. Hvad hører du? Er det menneskeskabte lyde eller er det ren fuglesang og bølgeskvulp. Bliv liggende i nogle minutter, og har du børn med, så sæt ord på lydene bagefter. 

Oplevelser for lugtesansen

Lugtesansen bruger vi dagligt til at skabe et indtryk af vores omgivelser med, hvortil den også bidrager til vores smagssans. I naturen finder du mange forskellige lugte, som afhængigt af årstiden lugter forskelligt. 

Tag en tur i skoven, hvor du dufter til de mange forskellige ting, der særligt om foråret dukker op. Gnid eventuelt gran eller blomster mellem fingrene og duft til det. 

Oplevelser for smagssansen

For at få en fuld smagsoplevelse bør du holde dig for næsen, mens du smager på en af naturens mange urter. Der findes et utal af spiselige ting i naturen, så der er rig mulighed for både at finde noget surt, sødt og bittert. 

Pluk bær, frugter og urter og tag det med hjem og kom det i maden. Måske skal du have mad over bål i aften, for at få en helt igennem autentisk dag i naturens tegn. 

Oplevelser for muskel- og ledsansen

Muskel- og ledsansen er med til at korrigere og styre kroppens bevægelser. Denne sans kan du stimulere ved at hinke, gå baglæns, kaste til måls eller balancere med forskellige ting. Tag en tur på stranden, find nogle gode sten og slå smut med dem. 

Oplevelser for ligevægtssansen

Ligevægtssansen hjælper en med at holde balance, og den trænes ved at gå i ujævnt terræn, snurre rundt eller gynge. De fleste voksne får ikke holdt denne sans ved lige, hvorfor det kan være en god idé, at trave en tur på ujævnt terræn.

Oplevelser for ligevægtssansen
Oplevelser for ligevægtssansen